Mindful Yoga

Welkom   Missie   Over Ons   Activiteiten   Kalender   Contact   Links 

BEWEGEN IN AANDACHT            een Bron van Stilte

Untitled document

Belangrijk om weten: Geen enkel van de werkvormen die hier aangeboden worden, vervangen een dokters- en/of psychologische behandeling. Het spreekt voor zich dat u bij gezondheidsproblematiek uw arts en/of psycholoog raadpleegt. Ook dient u niet te stoppen met het nemen van medicatie, als deze werd voorgeschreven door uw arts.  

TRE® TRAUMA- & TENSION RELEASE EXERCISES

TRE® staat voor Trauma- & Tension Releasing Exercises.  

Evolutionair gezien zijn we als mens zò ontworpen, dat we met stress kunnen omgaan.              

TRE is een revolutionaire techniek die helpt om overtollige spanningen, stress of traumatische ervaringen los te laten en het lichaam weer terug te brengen naar de oorspronkelijke kalme, ontspannen staat van zijn.

Spanning hoort bij het leven, het is een natuurlijk proces.  TRE brengt ons terug in contact met de natuurlijke manier waarover ons lichaam beschikt om op een helende wijze met spanningen, stress en/of trauma om te gaan.

Dr. Bercelli ontwikkelde TRE®. Hij is een traumaspecialist, die jarenlang leefde en werkte in oorlogsgebieden. Vele jaren paste Dr. Bercelli met succes deze methode toe bij veteranen. Ondertussen wordt TRE reeds meer dan 20 jaar wereldwijd ingezet bij zowel het posttraumatisch stresssyndroom (PTSS), als andere vormen van stress en spanning.

TRE reikt ons een zelfhulpmethode aan, die door heel eenvoudige oefeningen ons lichaam terug leert om diepgewortelde, vaak onbewuste spanningen vrij te maken. Dit is louter een fysiek gebeuren. Zoals we ons opspannen als er stress is, zo heeft ons lichaam een ingebouwde werking om spanningen, stress en trauma los te laten. We zijn dit door civilisatie en cultuur kwijt geraakt.

TRE helpt ons lichaam terug in contact te brengen met dit helend mechanisme.  Het is een vorm van trillen, die sommigen onder ons bij hevige angsten zeker al ervaren hebben. Dit trillen doet je lichaam tot diep in je cellen bewegen. De doorbloeding wordt gestimuleerd. Alle organen en spieren worden gevoed. Het trillen zet ook specifieke delen van je hersenen aan het werk, waardoor het hele zenuwstelsel beïnvloed wordt. Psychosomatische klachten die door trauma of langdurige pijnlijke emotionele ervaringen in ons lichaam ongemakken veroorzaken, kunnen lostrillen en op een zachte manier, het tempo van het lichaam volgend, verwerkt worden. Je laat je eigen natuur voor jou het werk doen.  

Door een reeks zachte oefeningen, activeren we het trillen en dan laten we het lichaam overnemen. We vertrouwen op de wijsheid van ons eigen lijf om stress, spanningen en trauma te verwerken. TRE brengt het lichaam op een bepaalde manier tot rust, waardoor je je tijdens de sessie, maar ook lang na de sessie diep ontspannen voelt. Hierdoor voel je je vrijer en sta je positiever in de wereld.

Meestal heb je de methode, na vijf sessies voldoende geïntegreerd en kan je thuis zelf aan de slag. Een paar keer per week de oefeningen doen, maakt een wereld van verschil. Ook kan je preventief trillen. Het trillen hoort bij onze menselijke natuur en wanneer jij voelt dat je er nood aan hebt, kan je er gebruik van maken. Soms is het aangewezen om een tijdje individueel begeleid te worden, vooraleer je thuis zelf aan de slag kan gaan met deze methode.

TRE is complex en simpel, zoals de natuur.

Wanneer kan je TRE® toepassen:

- bij dagelijkse stress

- bij niet verwerkte stress

- bij chronische klachten

- bij opgestapelde spanningen die ons ziek maken

- bij lichamelijke klachten zoals hoofpijn, migraine, rugklachten, ...

- bij psychosomatische ongemakken

- bij liefdesverdriet

- bij verliesverwerking (scheiding, overlijden)

- na een fysieke blessures (het lichaam ervaart dit als trauma)

- na een chirurgische ingreep (het lichaam ervaart dit als trauma)

  Voordelen van het werken met TRE®:

- verlagen van stress, angst, spanning en pijn

- gemakkelijk aan te leren oefeningen

- zet aan om zelf initiatief te nemen 

- vertrouwen neemt toe

- oefeningen hebben in veel gevallen onmiddelijk effect

- natuurlijke preventie

- ondersteunt andere therapeutische benaderingen


5-wekenreeks op Dinsdagavond       20u00 - 21u30

De lessen worden in een aangenaam kader en in kleine groepjes gegeven  -  max 8 pers

Er is geen voorkennis vereist. 

BIJ interesse, vul je onder de rubriek ‘contact’ het info-formulier in. 
U mag de dagen en uren opgeven die u het best passen.

Klik hier om terug te gaan naar "Activiteiten". 


Enkele ervaringen van cursisten:

Tijdens de TRE sessie had ik het gevoel dat bepaalde zaken die een belasting voor mijn lichaam betekenden, geleidelijk uit mijn lichaam verwijderd werden door de TRE oefeningen. Na de sessie voelde ik me veel 'lichter' omdat heel wat spanning verdwenen was. Antonia V, 53 jr.

De TRE sessie was voor mij een bijzondere ervaring, ik vroeg me af waar de trillingen vandaan kwamen, ik voelde ze in heel mijn lichaam, het deed deugd en werkte verlossend. Vinciane

Na de TRE oefeningen heb ik momenten van diepe rust en ontspanning ervaren. Helemaal in mijn lichaam zijn, voelen ipv denken, piekeren, ... meer mezelf zijn, ... Alhoewel ik de oefeningen zelf kan doen, zou ik zo intekenen voor een nieuwe reeks omdat de verbondenheid in dit traject met anderen en de warme, veilige setting een heilzame meerwaarde zijn.  Linda

Ik heb de TRE workshop als bevrijdend ervaren. De opgewekte trillingen zorgen voor een ontspannende sensatie in het lichaam. Door de eenvoud van de oefeningen is het tevens een gemakkelijk middel om je te ontladen van dagdagelijkse spanningen alsook om verlichting te bieden aan diepere trauma's. Het aangename kader, de veilige omgeving en de zachte, liefdevolle benadering van Hilde zorgen voor een fijne uitwisseling ven energieën. Een deugddoende ervaring. Ik ben fan! Veerle, 50jr.

De TRE sessies waren voor mij een fijne ervaring. Na elke les voelde ik me vrijer en ontspannen. Ik ben nu na de 5-wekenreeks klaar om er zelf thuis mee verder te gaan. Een aanrader. Josée, 61jr.

TRE raakt me door de eenvoud.  Door de afwezigheid van (herbelevings)drama.  Door de manier waarop jij het brengt: duidelijk, uitnodigend, beetje speels en zonder enige druk, zodat perfectionisme en forceren en moeten, geen kans krijgen.  Door de fysieke impact, het sportieve maar haalbare aspect, terwijl ik me door de reumatoïde artritis altijd 'beperkt' voelde tot zwemmen, wandelen en fietsen, merk ik dat ik nu toch nog een kans heb om 'steviger' te worden - mooi meegenomen aangezien ik ook al in de menopauze zit en het belangrijker dan ooit is om mijn lichaam de nodige aandacht te geven om niet te snel te verouderen of te verzwaren.  TRE voelt heel bevrijdend en dankbaar.  Maar soms ook confronterend omdat ik besef dat ik mijn lichaam eigenlijk al van kleinsaf geweld heb aangedaan en heb laten aandoen.  Door slecht afgebakende grenzen, laag zelfbeeld en tonnen ongezonde stress, te grote verantwooredelijkheid (nemen) en misplaatst schuldgevoel.  Ik kom van heel ver, ga niet meer achterom kijken, maar dit laat me wel weer even duidelijk voelen hoever heen ik fysiek was. Ik ben blij dat TRE bestaat en dat ik mijn lichaam dit mag gunnen, na al die harde jaren.  Een cadeau voor alle hoogsensitieven. Annemie

Ik vind TRE zeer boeiend en geloof er erg in. Ik vind het 'gemakkelijk'. Je doet een voorbereiding, je begint te trillen en je voelt effecten in je lichaam en geest en het vraagt geen zware lichamelijke of geestelijke inspanningen. Je lichaam doet het voor jou. TRE raakt me ook omdat ik zo opga in het trillen, dat het denken (meestal) stilvalt.  Ik neem mijn lichaam waar, ik voel, maar ik ga daar niet over piekeren. Daar was ik al langer naar op zoek. Na een sessie voel ik me ontspannen, vaak ook minder vermoeid. Het maakt zelfs dat ik positiever aankijk tegen een dag/een moment, alsof er een donkere wolk in mijn hoofd is opgelost en er terug ruimte is. Ik kreeg één keer lichte hoofdpijn, maar ik maak me niet direct zorgen als er een minder aangenaam effect is. Ik voel mijn lichaam reageren en ben daar blij mee. Ik ondervind vooral een positieve invloed en ik hoop dat die invloed nog groter wordt door het te blijven doen. Ik geloof dat het een manier is om stress- en angstgevoelens preventief en op het moment zelf te verminderen. Ook al weet ik niet waar mijn lichaam mee bezig is, tijdens het trillen en welke verwerking er gebeurt, ik vertrouw erop dat 'wat belangrijk is voor mij', aan bod komt. Karin

TRE is voor mij een manier om tot rust te komen, tijd nemen voor mezelf. Met de goede begeleiding van Hilde en de aangename sfeer tijdens de sessies, kon ik volop genieten van een TRE-sessie en mij goed voorbereiden om TRE thuis verder te beoefenen.  Na een TRE-sessie heb ik meestal wat last van hoofdpijn, maar dat gaat snel voorbij; ik ervaar tevens een soort van kalme energie, waardoor ik dingen op een andere manier aanpak; mijn zintuigen zijn alerter, ik ben receptiever voor indrukken, geluiden, geuren, enz. Het geeft me een vorm van rust die me toelaat om nieuwe dingen te ondernemen, zonder het gevoel dat het teveel is voor mij. Vinciane, Marketing en Communicatie Expert

De rustige, zachte manier waarop je tijd maakt voor jezelf ... de aandacht die je besteedt aan wat er in je lichaam gebeurt. Tijd om te leren voelen, bewust te worden van het fysieke gebeuren en hoe dit ogenschijnlijk een eigen leven kan leiden; deze wijsheid van m'n lichaam heb ik blijkbaar al te lang genegeerd. Ik neem nu veel meer tijd om bij mezelf stil te staan: wat voel ik, hoe reageert m'n lichaam, wat heb ik nodig om me goed te voelen, ... ? Dat lukt me uiteraard niet altijd even goed, maar de vijf TRE-sessies hebben me wel een fijne aanzet gegeven om er toch een duurzaam patroon van te maken. Griet

Geraakt door de doelgerichtheid het lichaam uit te nodigen los te laten - eenvoud en precisie van de oefeningen. Het heeft me meer bewust gemaakt van spanning in het lichaam tov ontspanning, van impacten, verbindingen, eigen gevoelens tov ... . Mijn intentie is TRE een plaats te geven als een meditatief moment in de dag. Rita

TRE heeft me doen stilstaan bij de nood aan meer eenvoud en tijd voor mezelf. Het bracht me terug in contact met het speelse deel in mij. Ik was onder indruk hoe mijn lichaam zich herinnerde om stress af te voeren via trillen. TRE maakte me bewust van de roofbouw die ik op mijn lichaam pleeg door aanhoudend verder te doen en geen pauzes in te lassen.  TRE zorgde voor meer rust in mezelf, ik ervaar het als een handvat om spanning af te voeren. Het voelt als een immer doorgaand groeiproces. Katia